Obserwatorzy

środa, 20 lutego 2013

LECZO

.. Witam po długim nie byciu :))
... dzisiaj napiszę jak zrobić leczo w moim wykonaniu :))...z boczkiem wędzonym-parzonym :))

... a tak ma wyglądać :))
...a wiec od czego zacząć chyba od składników tak sobie myślę :)) ja za wsze na leczo potrzebuję mniej więcej tyle samo składników w równych proporcjach... jak papryki trzy to mniej więcej 10 pieczarek - nie olbrzymów , do tego dochodzą 4 cebule , najlepiej pachnące , z 4 pomidory - sparzone i obrane ze skórki i oczywiście mięcho też ok: 40dkg. !! bo bez tego ani rusz :))... dojdą nam jeszcze przyprawy takie jak : sól , pieprz-ziołowy c€kier albo miód, przecier pomidorowy , oregano , ziele angielskie - 5 ziarenek i z 2-3 liście laurowe... aaa !! zapomniała bym o papryce czerwonej w proszku , jak ktoś lubi na ostro można dodać słodką papryczkę chili :))
... jak już mamy wszystkie składniki potrzebne nam do wrzucenia do gara, to myjemy je , kroimy w paseczki i po kolei wrzucamy na tłuszczyk .. ja jako pierwszy wrzucam boczuś wędzony -parzony jest, naprawdę rewelacyjny i nadaje potrawie niepowtarzalny smak i zapach :))... po boczusiu dalej w kolejce wędruje cebulka z papryką, do tego przyprawy, ( bez koncentratu i papryki w proszku ), podlewamy wszystko szklanka bulionu     i przykrywamy nasz gar pokrywką, żeby wszystko się ładnie poddusiło ... po ok 10-15 minutach zaglądamy , mieszamy i dorzucamy pieczarki , tez uprzednio pokrojone , i znowu pokrywka na garnek- 10 minut niech się pyrka:)) ... my w tym czasie np . pijemy kawkę i zaglądamy na nasze ulubione blogi :)).. jak już sobie pobuszowałyśmy po internecie to musimy zobaczyć co tam piszczy w naszym garnku :)) i co widzimy ?mmm mniam mniam juz nam powinno się wszystko ładnie lekko ze sobą poprzeplatać....mieszamy, doprawiamy, wrzucamy do naszych warzywek i boczusia  , obrane i pokrojone pomidorki i nie przykrywamy już garnka tylko sobie tak do niego zaglądamy i co jakiś czas mieszamy aż nam wszystko ładnie zgęstnieje ... na koniec dodajemy przecier pomidorowy , paprykę w proszku cukier , dosmaczamy do naszego podniebienia iiii kochani palce lizać a talerze wylizywać : .....
                               DO DZIEŁA .....


... składniki :))


















1 komentarz:

  1. o i to jest potrawa którą jutro upichce ,może ona choć troche przypomni słoneczne dni .p.s. i właśnie to że z boczkiem ,bo go uwielbiamy ,urzekło mnie najbardziej .pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń